dinsdag 26 september 2017

De avonturen van Hel op Slot Loevestein

Afgelopen zaterdag, 23 september was het eindelijk zover: de langverwachte presentatie van het tweede album van zowel de softcover-editie als de Dossier Editie van De avonturen van Hel deel 2: De Sibylle-codex op Slot Loevestein.
(Foto: Joop Schreurs)

De werkzaamheden aan de A27 zorgden voor wat omleiding, maar vroeg genoeg vertrokken waren we zo rond twaalf uur op Slot Loevestein.

Rond datzelfde tijdstip arriveerden ook andere vroege vogels, zoals IJsbrand en Kees. Van de geplande kop koffie kwam helaas niets terecht.
(Foto: René Verhulst)
Eerst moesten de albums uitgestald worden in de Piekenierskamer van Slot Loevestein.  En natuurlijk moesten we mensen ook laten weten waar we te vinden waren.

Een van de redenen waarom Danker Jan de Hel-banner heeft laten maken. Met de banner buiten bij de ingang van het witte gebouw kon je ons niet missen.

Langzaamaan liep de Piekenierskamer vol met gasten en iets na enen ging de presentatie van De Sibylle-codex officieel van start met de uitreiking van de eerste drie exemplaren. Zoals Danker Jan zei: in chronologische volgorde.
 


Het allereerste album werd door uitgereikt aan René Verhulst, die man die Danker Jan destijds op het idee bracht voor een verhaal over de Sibyllijnse boeken.

Het tweede album was bestemd voor Sunny Jansen, die Danker Jan op het idee bracht het derde Sibyllijnse boek ergens in Slot Loevestein te verbergen. Bovendien gaf Sunny ons heel wat van de historische informatie rond Slot Loevestein en het voormalig Rijksarchief die we konden gebruiken voor ons verhaal.

Omdat Sunny helaas zaterdag niet aanwezig kon zijn bij de presentatie nam haar Loevestein-collega Annemarie van Amstel het boek voor haar in ontvangst.

En daarna mocht Annemarie ook haar eigen exemplaar in ontvangst nemen. Annemarie, gids op Slot Loevestein, is namelijk degene die ons op het idee voor de bergplaats van het boek op Slot Loevestein heeft gebracht.
 

Nadat ook dit derde exemplaar officieel was uitgereikt, gaf Danker Jan nog even een korte toelichting over de gang van zaken rond het kopen van het album en het laten signeren daarvan. En uiteraard ook over de prent en het miniboekje dat alleen op Slot Loevestein gratis verkrijgbaar bij de Dossier Editie van de Sibylle-codex en te koop bij de softcover.

(Foto's: IJsbrand Oost)
Cindy ontfermde zich over de albumverkoop en kreeg daarbij hulp van IJsbrand, die als gast eigenlijk een relaxed dagje op het oog had. Maar gezien de drukte die daarna ontstond bij de albumtafel, was die hulp meer dan welkom.

Danker Jan en ik namen plaats achter de signeertafel en terwijl we getrakteerd werken op de broodnodige kop koffie, gingen van start met het signeren van de eerste albums van die middag.

Vanaf dat moment kwamen er vele softcovers en Dossier Edities op onze signeertafel voorbij. Albums die door Danker Jan steevast voorzien werden van een tekening van Hel, Julia, Toy of Plot.

Ook werden er albums  verkocht van het eerste deel van de De avonturen van Hel, de koffers van Raz Fadraz en van het Hel schetsboek. En regelmatig kocht er iemand een prent en/of een miniboekje bij de softcover.


Verder werd er ook af en toe een exemplaar van Brabant daar brandt nog licht, Nieuwe vrienden of Bob  Evers verkocht. En vooral een aantal Max Miller albums. En wat doe je dan als toevallig ook de tekenaar van Max Miller bij de presentatie aanwezig is?

Juist ja, je vraagt aan IJsbrand of hij ook een  tekening in je album wilt maken. En zo waren er op een gegeven ogenblik ineens drie stripauteurs aan het signeren in plaats van twee.

Tijdens onze signeersessie kregen we van mijn naamgenoot Frank ook de papieren versie van het Brabant Dagblad overhandigd met daarin het artikel van Bas Moerman over het nieuwe Hel-album en de presentatie daarvan op Slot Loevestein. Tot dan toe hadden we het artikel enkel op foto of digitaal gezien.

Hoewel we de Piekenierskamer tot vier uur 's middag tot onze beschikking hadden, bleek dat uiteindelijk niet lang genoeg om alle Hel-albums van tekening, tekst en handtekening te voorzien. We liepen uit naar vijf uur en uiteindelijk was het half zes toen Danker Jan de laatste tekening van die middag in album zette. Het kasteel was toen voor bezoekers zelfs al gesloten. Gelukkig was het voor Slot Loevestein geen enkel probleem dat we anderhalf uur uitliepen.
Maar terwijl Danker Jan die laatste tekening in album zette, ben ik toch samen met Cindy en IJsbrand de albums in gaan pakken en alvast in de auto zetten. Daarna trakteerde Annemarie ons nog op een welverdiende kop koffie en tenslotte, zo rond kwart over zes, was het echt tijd om huiswaarts te keren. Al met al dus een heel geslaagde presentatie van De Sibylle-codex op Slot Loevestein.

Daarom wil ik als eerste Sunny, Annemarie, Erik en alle andere medewerkers van Slot Loevestein bedanken voor de uitnodiging, de hulp, de gastvrijheid en de mogelijkheid om ons nieuwe album op zo'n prachtige locatie te kunnen presenteren. Cindy en IJsbrand, dank jullie wel voor hulp bij de verkoop van de albums op Slot Loevestein, Frank,voor de exemplaren van het Brabants Dagblad, Lisette, Ben, Mary en Jan voor de cadeautjes, Joop, René en IJsbrand voor de foto's bij deze blogpost en Danker Jan, IJsbrand en Joop voor het toezenden daarvan. En verder natuurlijk iedereen die afgelopen zaterdag speciaal voor de presentatie van het tweede album van De avonturen van Hel, De Sibylle-codex naar Slot Loevestein is gekomen. Heel hartelijk bedankt, allemaal!

2 opmerkingen:

Kees van den Bos zei

Was een leuk dagje Frank en weer een mooi verslag.

Frank Jonker zei

Ha Kees,

Dank je voor de complimenten. Voor ons was het ook een geweldige dag op Slot Loevestein. Ik denk dat we ons geen betere ontvangst voor het nieuwe album van Hel hadden kunnen wensen. Echt te gek dat je erbij was. :-)

Hartelijke groeten,

Frank