vrijdag 3 februari 2017

De strips van deze week

De avonturen van Hel worden deze week vervolgd  in de 12e aflevering van 'De Sibylle-codex' op pagina 16 en 17 van de nieuwe Eppo (nr 3-2017). Toy zit Hel en Julia inmiddels behoorlijk op de hielen. Fabian, alias The Fab, hoopt ze meer info te krijgen over Hel, van wie zij nog altijd denkt dat ze Julia heet. Maar... Fabian zoekt zijn bed op na een appje van de echte Julia en laat de onverwachtse bezoekster tot de volgende ochtend vroeg voor zijn deur staan zonder zich af te vragen wie het is.

En dat geeft Hel en Julia om de volgende ochtend in alle vroegte in de universiteitsbibliotheek met behulp van het zoekprogramma van Fabian uit te zoeken waar het derde boek van de Sibylle-codex gebleven kan zijn.


Zelf heb ik, zonder dat programma van Fabian, pakweg twee  dagen zitten googlen om de oplossing te vinden. Uit de dossiers van Raz Fadraz wisten we dat John D. Rockefeller in 1937 de Sibylle-codex nog compleet in zijn bezit had. En in 1948 duikt er een van de drie delen op een obscure Londense boekhandel dat decennia later op een Londense veiling door Plot gekocht wordt. Kortom, ergens tussen 1937 en 1948 is de complete  Sibylle-codex gesplitst en hebben de drie boeken ieder hun eigen weg over de wereld gevolgd. Eentje duikt er op in Londen, eentje in Singapore en de derde ligt verborgen op een plaats waar tot dan toe alleen Danker Jan het geheim van kende. Het meest logische is dat de erfenis van Rockefeller verdeeld is over zijn kinderen en dat dat dus ook met de Sibylle-is gebeurd.



John D. Rockefeller Jr. bijvoorbeeld was zeer geinteresseerd in conservatie van antiquiteiten  en financieerde bovendien de bouw van het Rockefeller Museum in Oost-Jeruzalem, maar ook de Lignan University in China en St, Lukes International Hospital in Tokyo.

Ook zijn  zoon John D. Rockefeller III zette zich in voor Azie en het is dus heel goed mogelijk dat een van de boeken van de Sibylle-codex via hen in Singapore terechtkwam. Maar uiteraard kwam David Rockefeller, ooit een van de machtigste bestuurders te wereld, het meest in aanmerking om een of meer delen van de Sibylle-codex in zijn bezit te hebben.

En laat David Rockefeller nu eind jaren dertig in Londen gestudeerd hebben. Via hem zou het tweede deel van de Sibylle-codex dus best in Londen terecht kunnen zijn gekomen. En het derde deel? Als het inderdaad verborgen was op de plek die Danker Jan me aangaf, dan moet het daar aan het begin van de Tweede Wereldoorlog terecht zijn gekomen. Vandaar dat de eerste Bilderbergconferentie als plotelement afviel, want die vond pas plaats in 1954. Kortom, David moest de boeken dus tijdens zijn studieperiode in Europa hebben achtergelaten. Maar hoe en waarom? Al googelend kwam ik, net als Julia, Kathleen Kennedy tegen.

PAGINA 24:

4. Julia wijst op een foto van Kathleen Kennedy anno 1939. Een van de drie boeken ligt op de achtergrond op tafel.

JULIA: Deze vrouw, 1939. Zij heeft een van de drie boeken.
HEL: Wie is dat?


5. Julia klikt de afbeelding aan en er verschijnt meer informatie op het scherm.

JULIA: Kathleen Kennedy, de zus van de beroemde John F. Kennedy.
HEL: Dus ook de Kennedy’s hebben een of meer van die boeken in hun bezit gehad?
JULIA (tweede tekstballoon): Nou, misschien zit het anders…



6. Flashback. We zien de jonge David Rockefeller (23 jaar), John F. Kennedy (21 jaar) and Kathleen Kennedy (18 jaar) anno 1938 in Londen.

TEKSTBLOK (Julia vertellend): David Rockefeller, kleinzoon van  de beroemde John D. Rockefeller, ontmoette John F. Kennedy op The London School of Economics, waar beiden studeerden.Via Kennedy leerde David Johns zus Kathleen kennen die aan The Queen’s College in Londen studeerde. David en Kathleen hebben korte tijd gedatet.
 
7.  Hel vraagt zich of Kathleen wel echt het derde boek bij zich heeft.

HEL: Londen? Maar dan kan het ook dat boek zijn dat in ’48 in die Londense boekhandel opdook en later bij Christie’s aan Plot verkocht werd.



8. Julia laat met behulp van de afbeeldingen van de drie boeken op het scherm de kleine verschillen ontstaan door slijtage zien.

JULIA: Nou, nee. Er zijn kleine verschillen tussen de drie boeken. Kijk maar. In al die eeuwen hebben ze ook wel wat geleden.

 
9. Hel is nu overtuigd dat Kathleen inderdaad het derde boek in haar bezit had. Ze kijkt mee met Julia die verder zoekt op het net naar het leven van Kathleen Kennedy.

HEL: Okee, maar wat is er na 1938 met dat boek gebeurd?
JULIA: Laat eens zien. Kathleen Kennedy, what happened to you?

Met Kathleen viel alles op zijn plaats. Een korte relatie met David Rockefeller, de relatie die ze daarna had, de vele vriendinnen tijdens haar studietijd en meerdere bezoeken aan Europa, tot zelfs het jaartal van haar overlijden. Hoe dat nou precies zit, lees je over twee weken in de volgende Eppo. En ook of Toy van Fabian de info los krijgt die ze wil hebben. Want in de cliffhanger van deze aflevering zit ze er in elk geval heel dichtbij.

Hel is overigens ook nog twee pagina's eerder in Eppo te vinden, op pagina 14 waar ze in een paginagrote advertentie reclame maakt voor het blad dat elke twee weken haar avonturen publiceert.

(Ilustraties: Danker Jan Oreel)

En tenslotte wordt er nog een andere stripheld in het zonnetje gezet in deze nieuwe Eppo, namelijk Max Miller.

(Illustratie: IJsbrand Oost)

 Een  van de mailschrijvers uit de rubriek Eppo Mail op bladzijde 47 heeft helaas de Eppo-enquete niet ingevuld, maar geeft wel aan de avonturen van Max Miller van hetzelfde niveau te vinden als die van Franka. En dat beschouwen we toch wel als een heel mooi en groot compliment. Gerhardus, heel hartelijk bedankt voor dit prachtige compliment.

Deze week verschenen er ook maar liefst drie nieuwe verhalen van me in de nieuwe Donald Duck (nr 6-2016). Als eerste Joe Carioca op bladzijde 15 t/m 19. Het concert van André Rieu in Rio de Janeiro gaf me de inspiratie voor dit verhaal. Natuurlijk zouden ook de date van Joe en zijn vrienden van de vuilnisbelt heel graag naar dit concert willen. En als je je dan voor bankier uitgeeft, kom je behoorlijk in de problemen. Joe probeert alsnog aan kaartjes te komen voor het inmiddels uitverkochte concert door zich voor te doen als een oud-klasgenoot van Andre Le Roux (Andre de Reu, in het scenario). Maar zijn pogingen wekken alleen maar de woede van Andre op en zorgen er uiteindelijk voor dat niet hij, maar zijn vrienden van de vuilnisbelt de vrijkaartjes in handen krijgen. Het verhaal werd getekend door de Braziliaanse tekenaar Luis Podavin en geinkt door onze vrienden van de Braziliaanse Magic Eye Studio.

Twintig jaar geleden schreef ik het Oma Duck dat deze week op bladzijde 25 t/m 29 van de nieuwe Donald Duck te vinden is.  Willie heeft een nieuwe bezorgservice waarbij hij de bestelde uitvindingen zelf bij zijn klanten aflevert. Helaas laat hij soms een uitvinding meer bij zijn klanten achter dan de bedoeling was. Het gaat goed mis als hij een pot dieetjam, bedoeld voor Bolle Bertha,  gewezen dikke dame van het circus, achterlaat bij Oma Duck en Oma die op een taart smeert, waar Gijs vervolgens een flink stuk van neemt.  Aangezien Bolle Bertha heel wat dikker is dan Gijs zijn de gevolgen voor Oma's knecht funest. En dan remt de dieetjam ook nog de eetlust, zodat Gijs ook geen trek heeft in het anti-vermageringsdrankje dat Willie hem wil laten opdrinken. Dit verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Bas Heymans.

Als derde en laatste in de nieuwe Donald Duck een verhaal van Karel en Clara op bladzijde 34 en 35. Clarabella wil dat Karel het tuinpad sneeuwvrij maakt, maar waar blijf je met de opgeruimde sneeuw als je die niet naast het pad mag leggen, op straat vegen of in de tuin van de buren mag gooien? Ook dit verhaal werd geinkt door de Braziliaanse Magic Eye Studio.


 En tenslotte verscheen er deze week ook nog een nieuwe gag van Karlijn, Catootje en de Ouders op bladzijde 50 van de nieuwe Tina (nr 6-2016). Bij Karlijn op school wordt er een schoolbal gehouden, waarin écht gedanst wordt. Tango of walsen, maar in elk geval niet het schuifelen waar Thomas op hoopt. Thomas heeft niet zo heel veel met stijldansen wel met breakdancen, al neemt hij  die 'break' in dit geval wel erg letterlijk. Het scenario voor deze gag schreef ik samen met collega-scenariste Saskia Janssen en de pagina werd getekend door de Spaanse tekenaars Josep Nebot en Tony Fernandez.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: